Επισκευθείτε το νέο μας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ με όλα μας τα προϊόντα
Oξυγόνο και ζωή: 

Πόσο απαραίτητο είναι το οξυγόνο για όλο μας το σώμα;

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ζωή στον πλανήτη χωρίς το οξυγόνο;

Γνωρίζουμε όλοι το πόσο απαραίτητο είναι το οξυγόνο για όλο μας το σώμα; Για την ΖΩΗ;

Πιθανά αρκετοί να γνωρίζουν ακριβώς την διαδικασία της εκμετάλλευσης του οξυγόνου από τον οργανισμό μας. Άλλοι να το θεωρούν αόριστα απαραίτητο, αλλά να μην κατανοούν την λειτουργία του και ενδεχομένως εύχομαι οι λιγότεροι να τους είναι παντελώς αδιάφορο το όλο σύστημα.

Τέλος το οξυγόνο και για το ανθρώπινο σώμα είναι το Α και το Ω. Με λόγια απλά, από το στόμα και την μύτη εισπνέουμε αέρα, όπου στους πνεύμονες γίνεται η διύλιση του και κρατά μόνο το οξυγόνο. Δια μέσου της κυκλοφορίας του αίματος με τις αρτηρίες και την βοήθεια της καρδίας ως αντλία οξυγονώνετε και το τελευταίο κύτταρο στο σώμα μας όπου και αν υπάρχει. Δια μέσου των τριχοειδών αγγείων το αίμα πλέων χωρίς το οξυγόνο μεταφέρεται στις φλέβες και με την υποστήριξη επίσης της καρδίας μεταφέρεται στους πνεύμονες για εκ νέου διύλιση. Συνεπώς γίνεται εύκολα κατανοητό ότι για να λειτουργεί το σώμα, ο οργανισμός μας καλά θα πρέπει σαφέστατα να υπάρχει οξυγόνο στον αέρα, να λειτουργούν άψογα οι πνεύμονες, η καρδιά, οι αρτηρίες, οι φλέβες, ώστε το αίμα που επίσης βασικά πρέπει να είναι άψογο σε πλάσμα, ερυθρά, αιμοπετάλια και λευκά στην σωστή τους αναλογία.

 


 

Το οξυγόνο είναι ένα από τα 27 απαραίτητα χημικά στοιχεία για τη ζωή. Μαζί με τον άνθρακα, το υδρογόνο και το άζωτο αποτελούν, σε ποσοστό, το 96% (κατά βάρος) των ζωντανών οργανισμών. Το διοξείδιο του άνθρακα σε συνδυασμό με το νερό και ενέργεια από το (ηλιακό) φως παράγουν οξυγόνο και γλυκόζη. Αυτή η βιολογική λειτουργία ονομάζεται φωτοσύνθεση και είναι η βασική διαδικασία στην ανακύκλωση του οξυγόνου στην Φύση.

Το οξυγόνο είναι επίσης παρόν στο νερό, ουσία απαραίτητη για όλες τις μορφές ζωής. Οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας για να επιτελέσουν την λειτουργία της κυτταρικής αναπνοής, χάρη στην οποία οι οργανισμοί παίρνουν ενέργεια διασπώντας τις τροφές.

Σε αντίθεση με το διατομικό οξυγόνο (Ο2), το τριατομικό οξυγόνο (όζον, Ο3) είναι τοξικό για τους οργανισμούς σε περίπτωση εισπνοής. Ωστόσο, το στρώμα του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα (οζονόσφαιρα) είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση της ζωής, καθώς προστατεύει τους οργανισμούς απορροφώντας μεγάλο μέρος της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας που περιέχεται στην ηλιακή ακτινοβολία.